U Marcina Budynka - szefa kuchni, Dyrektora Gastronomii w Hotelu Warszawa w Augustowie i świetnego organizatora - po raz pierwszy byłyśmy na warsztatach w Augustowie (w ramach konkursu organizowanego przez papier Saga). I tym razem miałyśmy możliwość uczestniczyć i obserwować szefa, podczas warsztatów w SPOT w Poznaniu, gdzie razem z Pawłem Mieszałą - cukiernikiem, mistrzem Polski, wielokrotnym mistrzem świata cukierników, wicemistrzem świata w rzeźbie lodowej – zaskakiwali swoimi pomysłami kulinarnymi.
SPOT to urokliwe miejsce. Będąc w Poznaniu warto tam zajrzeć. Do tego miejsca idealnie pasowały warsztaty z nietypowym menu i magiczną atmosferą, jaką stworzyli szefowie kuchni. Zaskakiwali i intrygowali smakami przygotowanego menu. A było czym: korzenno-piwna galaretka zdobiona watą cukrową, lody szczypiorkowe, wekowane ciasto czekoladowe, grillowana ryba zawinięta w liście tytoniu, śliwki marynowane w likierze pomarańczowym pod kruszonką z dodatkiem sera koziego, stek na mycryo, ser kozi wędzony na igliwiu sosny augustowskiej. Największy entuzjazm wzbudziła maszyna do waty cukrowej oraz sztuczka z cukrem cukierniczym, z którego za pomocą ringu można było robić bańki/pojemniczki na sosy.
Można było poczuć się jak w najlepszej restauracji gdzie szef kuchni odkrywa tajniki swojej pracy. A nie znając menu, można było mieć wrażenie, że nie wiadomo dokąd zmierzamy :-)
Większość potraw przygotowywana była z wykorzystaniem papieru Saga. Obserwując jak szerokie ma zastosowanie, po raz kolejny można stwierdzić, że nie ma żadnych ograniczeń co do jego możliwości.
Jak smakowało? - przygotowane potrawy były ciekawe, a wiele z nich wzbudziło wielki entuzjazm.
Miejsce – z atmosferą i przestrzenią kuchenną.
Atmosfera – profesjonalna, zaskakująca, swobodna, jednocześnie uczestnicy szybko łapią kontakt i dobrze się ze sobą bawią. W trakcie warsztatów masz poczucie, że czas stanął w miejscu, a wybudza nas ze snu słowo TO JUŻ KONIEC.
Merytorycznie – Marcin Budynek i Paweł Mieszała mają wiedzę i to wiedzę ogromną. Na warsztatach można dowiedzieć się niemal wszystkiego co dotyczy tematu zajęć.
Czy wrócimy? - o tak, na kursach u Marcina Budynka masz poczucie, że kolejny znów czymś ciekawym zaskoczy.
Akademia Kulinarna Marcina Budynka
Rynek Zygmunta Augusta 44, I piętro, 16-300 Augustów
marcin@marcinbudynek.pl
Dziewczyny super tylko pozazdrościć tak wspaniałej atmosfery i warsztatów
OdpowiedzUsuńależ tam musiało być świetnie!!! zazdroszczę po cichutku :)
OdpowiedzUsuńgenialne warsztaty, aż się zazdrości :)
OdpowiedzUsuńKurcze! Czy to igły są na tej patelni? :)
OdpowiedzUsuń2 spotkania w 1 tygodniu z Mistrzem???:-) wow!
OdpowiedzUsuńo jej, ale cudowne warsztaty!
OdpowiedzUsuńprofesjonalnie i sympatycznie, czyli tak jak powinno być :)
OdpowiedzUsuńtylko pozazdrościć udziału :)
kyrie 5 spongebob
OdpowiedzUsuńyeezys
yeezy
jordan shoes
off white jordan 1
supreme shirts
jordan 1 off white
kyrie 5 spongebob
supreme hoodie
golden goose