Idealna przystawka, podana z pieczoną piersią kaczki lub tak, jak tym razem u nas z filetem z kurczaka zapiekanym na grillu.
Najlepiej podać w małych miseczkach, taka porcja spokojnie wystarczy aby zaspokoić głód.
Delikatne plasterki pigwy i selera, polane śmietanką z dodatkiem gałki muszkatołowej.
Dodatek selera naciowego, orzechów włoskich i sera pleśniowego sprawia, że podczas pieczenia rozchodzi się niesamowity zapach :-)
Smacznego!
aga
Delikatne plasterki pigwy i selera, polane śmietanką z dodatkiem gałki muszkatołowej.
Dodatek selera naciowego, orzechów włoskich i sera pleśniowego sprawia, że podczas pieczenia rozchodzi się niesamowity zapach :-)
Smacznego!
aga
Składniki:
- 1 duża pigwa
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mała główka selera
- 50 g orzechów włoskich
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g sera pleśniowego
- 2 duże szczypty gałki muszkatołowej świeżo startej
- sól i pieprz do smaku
- masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
1. Pigwę obrać, pozbyć się nasion i pokroić w plasterki o grubości 3 mm. W garnku zagotować wodę i sparzyć plasterki pigwy, zanurzając we wrzątku na około 5 minut. Odcedzić.
2. Główkę małego selera umyć, obrać i pokroić na plasterki o grubości 3 mm.
3. Seler naciowy Umyć i pokroić w plasterki, liście posiekać.
4. Orzechy uprażyć na patelni.
5. Rozgrzać piekarnik do 180C.
6. Śmietankę wymieszać z gałką muszkatołową, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane liście selera.
7. Małe miseczki do zapiekania, wysmarować masłem. Plastry selera i pigwy umieścić na przemian w pozycji pionowej. Posypać plastrami selera naciowego. Polać śmietanką z przyprawami. Na wierzch dać orzechy i pokruszony ser pleśniowy.
8. Piec, aż seler będzie miękki i wierzch kremu się przyrumieni.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMogę się do Was kiedyś wprosić? :))
OdpowiedzUsuńZapraszamy!! Fajnie byloby się spotkać przy kuchennym stole :-)
UsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam przed chwilą na lunch mężowi, wyszło przepysznie! ale zamiast sera pleśniowego użyłam mozarelli, niestety mimo że kocham pleśniowe po przeczytaniu artykułu ostatnio przestałam je jeść ( http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/117/serki-pleśniowe-są-niezdrowe/ ) nie wiem czy to prawda czy nie w sumie ale wole dmuchać na zimne i nie karmić moich dzieci nimi narazie, tak samo jak grzybami (maluchy maja 6 i 8 lat :)). Z mozarella też wyszło cudowne! :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńz pigwy znam tylko dżem
OdpowiedzUsuńhttp://mieszak.pl/879
ale w takim wydaniu, to niezła przystawka na wieczór
pozdrawiam
Julek
longchamp bags
OdpowiedzUsuńjordan shoes
pg 1
curry 6 shoes
hermes birkin
longchamp
chrome hearts store
supreme
kyrie 5 spongebob
yeezys