21 lipca 2012

ŻEBERKA Z MŁODĄ KAPUSTĄ


Żeberka z młodą kapustą i pomidorami. Czy można nazwać je a'la bigosem? Lekkim bigosem? Tak, te nazwy również pasują. A więc, propozycja na lekki bigos czyli smażone żeberka z młodą kapustą, z dodatkiem świeżych pomidorów i pomidorów z puszki. Danie może być podane w upalne dni, jak i te chłodniejsze. Smakuje na ciepło i schłodzone.

Gwarantujemy, że zniknie Wam całość :-)

Smacznego!









Składniki:
- 400 g żeberek
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego ziołowego pieprzu, sól



Przygotowanie:
1. Żeberka pokroić na mniejsze porcje np. na kawałki z jedną kostką, doprawić solą. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć żeberka i zrumienić dokładnie z każdej strony.

2. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do żeberek. Smażyć 2 minuty. Dodać poszatkowaną kapustę, zalać 1/2 szklanki wody i dusić około 20 minut. Następnie dodać puszkę pomidorów i przyprawy. Dusić na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

3. Na koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dolać trochę wody.

4. Podawać ze świeżym pieczywem.





2 komentarze:

  1. jakie ładne zdjęcia!
    Twoje żeberka bardzo mi się podobają. ala bigos? tak, ale z pewnością wspanialszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro wszędzie jest mnóstwo świeżych warzyw trzeba je maksymalnie wykorzystywać. Bardzo fajny i prosty pomysł na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...