23 lipca 2012

KREMOWY RYŻ Z OWOCAMI


Za co kochacie lato? Jest wiele rzeczy, za które można kochać tę porę roku. My kochamy ją między innymi za olbrzymią ilość różnorodnych owoców. Aż, żal się robi, że nie można ich przejeść :-)


Wykorzystujemy je na wiele sposobów, w ciastach, ciasteczkach, z cukrem, ze śmietaną. W napojach na upalne dni. I... w kremowym ryżu. Zapieczony i podany z ciepłym sosem i owocami jest perfekcyjny. Schłodzony, jest wprost idealny na śniadanie, deser lub kolację w upalne dni.

A ryż z owocami, sprawdził się u nas na śniadanie. Czego chcieć więcej?











Składniki:

- 1/2 szklanki ryżu do risoto
- 1 łyżka miękkiego masła (do smarowania)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka miękkiego masła
- świeżo startej gałki muszkatołowej


owoce:

- 500g świeżych owoców: porzeczki czarne, jagody, agrest, wiśnie
- 4 łyżki cukru białego




Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 140 C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

2. Wsypać ryż i cukier, dodać śmietankę, mleko, wanilię i masło. Wymieszać, aż wszystko się połączy. Zapiekać około 1 godziny.

3. Owoce wsypać do garnka zasypać cukrem i gotować około 8-10 minut. Zdjąć z ognia.

4. Upieczony ryż posypać świeżo startą gałką muszkatołową. Podawać w miseczkać z 1-2 łyżkami owoców z sosem.

Smacznego - aga





4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, szkoda, że nie mam akurat ryżu w szafce :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny ryż i pyszne zdjęcia, w dodatku moje ulubione porzeczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity przepis i fotografie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie rozumiem- surowy ryż zapiec?? czy go najpierw ugotować? tylko go tak jakoś mało jak na tyle mleka i śmietanki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...