Zdecydowanie polecamy przygotowanie kremu jarzynowego na rozpoczęcie wiosny, mimo że za oknem klimaty jesienne.
Składniki:
- ¼ główki kalafiora
- ½ pora
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 100 g boczku lub plastry pancetty
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3-4 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól i biały pieprz do smaku
- rzeżucha do dekoracji
Przygotowanie:
1. Jarzyny obrać, umyć i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą tak aby zakryć jarzyny. Gotować do miękkości, uważając aby nie rozgotować. Ugotowane jarzyny zmiksować na krem blenderem.
2. W miseczce wymieszać jogurt z żółtkiem, mieszając dodać 3 łyżki gorącego kremu. Kiedy jogurt z żółtkiem będzie zagrzany (ogrzewamy aby po wlaniu do gorącego kremu, jogurt się nie zważył) wlać do kremu. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Dodać oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
3. Boczek pokroić w kostkę lub cienkie paski i podsmażyć na patelni.
4. Białko ubić ze szczyptą soli.
5. Gotowy krem nałożyć do miseczek, posypać podsmażonym boczkiem, udekorować łyżeczką ubitego białka i rzeżuchą.
cudne to rozpoczęcie wiosny . uwielbiam zupy krem!:-)
OdpowiedzUsuńJa bym pewnie dodala, bo czosnkowe ze mnie dziewcze :) Pieknie wyglada ta zupa.
OdpowiedzUsuńmam ostatnio fazę na zupy. Bardzo fajna propozycja. Z lenistwa, to podaruje sobie tylko to białko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda