13 kwietnia 2012

ZAMIENNIK CHLEBA


Chleb bez mąki z otrębami. Zastanawiałyśmy się jak może smakować tzw. chlebowy placek.

Zostałyśmy poproszone o wypróbowanie tego przepisu. Aby więcej dowiedzieć się na temat chlebowych placków, przeszukałyśmy kila książek i stron internetowych. Postanowiłyśmy przygotować dwa chlebki z dwóch przepisów, prawdę mówiąc mocno się nie różniły, jednak te różnice wpłynęły na smak i wygląd chlebowych placków.



Przepis pierwszy - zawierał kefir, o jedno jajo mniej, więcej proszku do pieczenia i mieszankę otrębów owsianych i pszennych.

Przepis drugi - naszym zdaniem lepszy - umieszczamy dzisiaj na blogu.

Wyszedł nam piękny chlebowy placek, zrumieniony z zewnątrz a w środku lekko wilgotny.




Składniki:
- 2 szklanki otrąb
- 250g serka białego chudego
- 3 jajka
- pół opakowania serka homogenizowanego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli


Przygotowanie:
Jajka i serek homogenizowany zmiksować mikserem. Dodać twaróg i dokładnie utrzeć drewnianą łyżką, dodać proszek do pieczenia i sól, na końcu otręby. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temp 200C przez około 45 minut.




7 komentarzy:

  1. Robię od pewnego czasu bułeczki otrębowe, jedynie serka homo nie dodaję, ale z chęcią wypróbuję Wasz przepis :) Pieczywko jest na prawdę świetne i smakuje bardzo dobrze chyba ze wszystkim,tak jak zwykły chleb :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do dołączenia do akcji "Kuchnia z Dukanem" :)
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/w-kuchni-z-dukanem

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno bym się skusiła na taki placek ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest świetny!
    przepis juz zanotowany.

    OdpowiedzUsuń
  5. kawałek do Anyzkowa poproszę na śniadanie :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Dukanowy chlebek jednym słowem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...