12 kwietnia 2012

MINI TARTY Z AWOKADO


Chrupiące, w kolorze złota ciasto francuskie z dodatkiem delikatnego, skropionego sokiem z cytryny i doprawionego solą morską awokado. Dodatek sera feta i rzeżuchy dopełnia smakiem całość. Na koniec, całość skropiona oliwą z oliwek...

Dzisiaj proponujemy wariant tarty z dodatkiem zieleni. Dodatkiem mogą być również pomidory, mozzarella, figi, ser pleśniowy itp. Według upodobań i nastroju w dany dzień :-)

Smacznego!




Składniki:
- 1 kawałek ciasta francuskiego (275 g)
- 1 jajko
- 3 szt. awokado
- około 140 g sera feta
- sok z cytryny
- sól morska, biały pieprz
- oliwa z oliwek extra virgin
- rzeżucha do dekoracji


Przygotowanie:
1. Awokado przepołowić wzdłuż na połówki, usunąc pestkę, miąższ wydrążyć za pomocą łyżki. Pokroić w grubą kostkę, wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawić solą morską i białym pieprzem. Delikatnie wymieszać. Ser feta pokroić w kostkę.

2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na blaszkę wyłożyć ciasto francuskie razem z papierem do pieczenia. Wyłożone ciasto pokroić na kawałki wg upodobania. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, aż ciasto urośnie i się zrumieni.

3. Gotowe ciasto wyjąć, pokruszyć widelcem wierzch ciasta i nałożyć wcześniej przygotowane awokado i ser feta, na koniec udekorować rzeżuchą i skropić oliwą z oliwek extra virgin. Można posypać dodatkowo solą morską. Podawać na zimno.





5 komentarzy:

  1. ale obłędnie pysznie wyglądają :)
    zapraszam na konkurs do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę! takie miniaturki. są urocze, wiosenne i lekkie.
    aż ciężko się im oprzeć! wiosna na talerzu, a za oknem deszcz..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...