Dzisiaj proponujemy wariant tarty z dodatkiem zieleni. Dodatkiem mogą być również pomidory, mozzarella, figi, ser pleśniowy itp. Według upodobań i nastroju w dany dzień :-)
Smacznego!
Składniki:
- 1 kawałek ciasta francuskiego (275 g)
- 1 jajko
- 3 szt. awokado
- około 140 g sera feta
- sok z cytryny
- sól morska, biały pieprz
- oliwa z oliwek extra virgin
- rzeżucha do dekoracji
Przygotowanie:
1. Awokado przepołowić wzdłuż na połówki, usunąc pestkę, miąższ wydrążyć za pomocą łyżki. Pokroić w grubą kostkę, wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawić solą morską i białym pieprzem. Delikatnie wymieszać. Ser feta pokroić w kostkę.
2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na blaszkę wyłożyć ciasto francuskie razem z papierem do pieczenia. Wyłożone ciasto pokroić na kawałki wg upodobania. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut, aż ciasto urośnie i się zrumieni.
3. Gotowe ciasto wyjąć, pokruszyć widelcem wierzch ciasta i nałożyć wcześniej przygotowane awokado i ser feta, na koniec udekorować rzeżuchą i skropić oliwą z oliwek extra virgin. Można posypać dodatkowo solą morską. Podawać na zimno.
ale obłędnie pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkurs do mnie!
wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpoproszę! takie miniaturki. są urocze, wiosenne i lekkie.
OdpowiedzUsuńaż ciężko się im oprzeć! wiosna na talerzu, a za oknem deszcz..
wyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł.
OdpowiedzUsuń