Naleśniki. Chyba każdy je lubi. Podawane na tysiące sposobów, z różnymi dodatkami i każde są pyszne. Przed wczoraj mama rzuciła hasło, że dzisiaj na obiad będą naleśniki ze szpinakiem. Ja już ucieszona nie mogłam przez cały dzień pozbyć się myśli o obiedzie. Wracając do domu, mama stwierdziła, że jednak nie chce jej się robić naleśników, musiałabym poczekam do jutra. Ale nie! Zmobilizowałam nas i w pół godziny, pyszny obiad był już na stole :)
Od jakiegoś czasu, naszła mnie ochota na naleśniki z mięsem i szpinakiem. Bardzo je lubię, a mama je tak rzadko robi. Najwięcej ich robiła jak byłam młodsza, zupełnie nie wiem dlaczego teraz przestała je robić.
Wiele osób nie lubi szpinaku ale naprawdę warto spróbować, po tym daniu można zmienić zdanie co do tego zielonego warzywa :)
Naleśniki
Składniki:
na około 20 cienkich naleśników
- 300 g mąka
- 4 jajka
- 500 ml mleko
- spora szczypta soli
- woda zwykła lub gazowana
- olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać, dodać mleko, jajka i sól. Dokładnie wymieszać lub zmiksować.
2. Przed smażeniem dodać do ciasta wodę, tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1 szklanki).
3. Ciasto nie może być za gęste, ponieważ będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć na bardzo małej ilości oleju roślinnego.
Farsz
Składniki:
- 500 g szpinaku mrożonego (najlepiej w kostkach)
- 6 ząbków czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 500 g mielonego mięsa np wołowo-wieprzowego
- 1 ząbek czosnku
- garść suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 4 łyżki ketchupu
- pieprz cayenne do smaku
- olej
Wykonanie:
Szpinak:
1. Zamrożony szpinak włożyć do garnuszka. Podgrzewając rozmrozić, tak aby woda wyparowała. Dodać masło, wyciśnięte ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem.
Mięso:
1. Na patelni rozgrzać olej. Dodać poszatkowaną cebulę, zeszklić. Dodać mięso, chwilę smażyć, dodać wyciśnięty czosnek. Zalać szklanką wody i dusić, aż mięso zmięknie (w razie odparowania wody, dolać). Pod koniec duszenia dodać suszone pomidory. Doprawić ketchupem i pieprzem cayenne.
2. Mięso połączyć ze szpinakiem. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zawinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i zapiekać 5 minut w temp. 220°
Drukuj przepis
Kiedys nie lubilam - teraz uwielbiam. Kiedys krecilabym nosem na takie nalesniki - dzis z checia bym sie na jednego zalapala :)
OdpowiedzUsuńwyglądają super, a smakują pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńmniam ale smaczne.
OdpowiedzUsuńnaleśników ze szpinakiem i mięsem jeszcze nie jadłam i chyba pora to zmienić bo wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń