13 marca 2011

TOSTADITAS Z WOŁOWINĄ I PAPRYCZKAMI




Inne wykorzystanie ciasta na tortille, usmażone na głębokim oleju aż nabiorą złocistego koloru. Do tego mielone mięso również z pysznym smaczkiem papryki. Ogólnie nie za bardzo przepadam za papryką ale tak podana nadaje tylko pyszny smak. Podane na talerzu usmażone kwadraciki tortilli, na to łyżeczka mięsa, na wierzch trochę śmietany, a całość posypana pietruszką lub kolendrą. Do tego tylko romantyczna komedia i wspaniały wieczór gwarantowany. 







Składniki: 


- 300 g mielonej wołowiny
- 2 tortille kukurydziane
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe czerwone papryczki
- ½ szklanki wrzącej wody
- olej do smażenie w głębokiej patelni
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki śmietany
- pęczek natki pietruszki



Przygotowanie: 

1. Małe papryczki włożyć do miseczki, zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut.

2. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Tortille pokroić w paski, następnie każdy pasek na kawałki ok. 6x4 cm. Gotowe kawałki wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron aż się lekko przyrumienią. Wykładać na papierowe ręczniki.

3. Odstawione papryczki, wyciągnąć z wody (nie wylewać) i odciąć szypułki. Papryczki razem z wodą zmiksować w blenderze na gładką masę.

4. Cebulę obierać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju. Smażyć pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać wołowinę i mieszając smażyć aż mięso zmieni kolor. Dodać zmiksowane papryczki, piwo i koncentrat pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Do momentu, aż płyn całkowicie wyparuje.

5. Na każdy kawałek usmażonych tortilli nałożyć mięso, na wierzch śmietanę i posypać pietruszką.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...