9 marca 2011

Śniadanie czyli SADZONE JAJKA


Wszyscy wiemy, że śniadanie to podstawowy posiłek. To od niego powinniśmy zacząć dzień. Śniadanie to przede wszystkim pierwszy zastrzyk energii na cały dzień. Jeśli dostarczymy odpowiednią dawkę np. glukozy obudzimy nasze szare komórki i sprawimy, że zaczną lepiej funkcjonować. Nie mówiąc już, że jedzenia śniadania sprzyja utrzymaniu dobrej sylwetki :)
Lecz rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. Najczęściej zapominamy w porannym pośpiechu o porannym posiłku.

Jak wygląda to u Was?
Przygotowujecie śniadania?
Co najczęściej jadacie rano? 






U nas wspólne jedzenia śniadań jest tylko w weekendy. W sobotnie lub niedzielne poranki możemy razem usiąść do stołu. Usmażyć jajka na boczku, pokroić świeże pomidorki i chleb z chrupiąca skórką posmarowany masłem. Jest wiele sposobów na poranną dawkę energii w postaci śniadania.





Przepis: 

proporcje w składnikach zależą od tego ile osób zasiada do śniadania :)

Składniki:

- jajka
- plastry boczku
- masło
- pomidory (mogą być koktajlowe)


Przygotowanie: 

1. Boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni dodajemy masło lub margarynę. Na podsmażony boczek wbijamy jajka i smażymy aż góra żółtka lekko się zetnie.

2. Na talerzu układamy kromki chleba posmarowane masłem, pomidorki i podsmażone na boczku jajka.




* Zamiast boczku możecie użyć plasterki szynki, mortadeli lub innej wędliny którą preferujecie.

** Dodatki mogą być różne np. sałata wymieszana z pomidorkami i oliwą, plastry pieczonych buraków, ogórek itp.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...