Czy ktoś widział, żeby dziewczyna 16 letnia robiła sobie sama tort urodzinowy. Zawsze torty robiła mama lub babcia, a tu niestety ja sama...
Mama się nie bierze za słodkości, to ja robię większość deserów. Ale niejestem na mame za to zła, nawet nie jest mi przykro lub smutno, robienie takich deserów to dla mnie wielka przyjemność.
Sama wpadłam na pomysł z małymi torcikami, jest to jedna porcja i nikt nie jest przesłodzony i najedzony takim wielkim kawałkiem bardzo słodkiego ciasta :) Zawsze urodziny nam sie kojarzą z wielkim słodkim tortem z bitą śmietaną lub waniliową masą z owocami, biszkopt lub beza.
Te torciki można zrobić w dużej formie, okrągłej lub prostokątnej, jak komuś się nie chce bawić w smarowanie i wykrawanie małych kółeczek.
Biszkopt jest tak delikatny ze nawet go nie czuć, w ustach sie rozpływa. Serek jest puszysty i również delikatny, tylko dżem nadaje lekko kwaśniejszego oraz słodkiego smaku i twardości deseru.
Masa:
- 500g serka mascarpone (lub 250g serka mascarpone i 250g twarożku do sernika)
- 3/4 szklanki cukru pudru (można dodać więcej - według uznania)
- 1/3 szklanki mleka
- dżem / konfitura malinowa lub porzeczkowa (wedłóg uznania)
Biszkopt:
- 3/4 szklanki cukru pudru (można dodać więcej - według uznania)
- 1/3 szklanki mleka
- dżem / konfitura malinowa lub porzeczkowa (wedłóg uznania)
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180 oC.
2. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z połową cukru pudru, aż powstanie gęsta i pszysta masa. Białka ubić z resztą cukru pudru, aż powstanie sztywna piana.
3. Ubitą panę z białek połączyć z utartymi żółtkami. Bardzo delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
4. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. I również bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
5. Blaszka o średnicy 20 cm. Jeśli robicie tort okrągły, gdy chcecie robić małe torciki masę można wylać do formy protokątnej. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut, aż wierzch ciasta bedzie złoty i chrupiący.
7. Następnie studzić przez 15 minut w wormie, potem wyjąć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa:
1. Serek włożyć do miski i zmiksować z mlekiem i cukrem pudrem, aż powstanie gładka masa.
Całość:
Całość:
1. Jeżeli robimy małe torciki, należy z ciasta powykrawać kółeczka o średnicy 6-7 cm i wszystkie kółeczka przekroić poziomo na dwie części. Gdy robimy duży okrągły tort to ciasto tylko przekrawamy poziomo na dwie części.
2. Jedną część ciasta posmarować serkiem, drugą posmarować dżemem i nałożyć na siebie obie masy (skleić).
3. Wierzch posmarować pozostałym serkiem. Całość można przyozdobić płatkami róż.
2. Jedną część ciasta posmarować serkiem, drugą posmarować dżemem i nałożyć na siebie obie masy (skleić).
3. Wierzch posmarować pozostałym serkiem. Całość można przyozdobić płatkami róż.
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin Kaju!
OdpowiedzUsuńTorciki są urocze i na pewno pyszne! :)
piękne zdjęcia i cudne torciki
OdpowiedzUsuńwszystkiego najlepszego!
moc życzeń:)
OdpowiedzUsuńmój mąż też ma dzisiaj urodziny.
cudne zdjęcia.
niesamowite kompozycje.
bajeczne torciki.
Happy Birthday to You! :)
OdpowiedzUsuńUrocze torciki, ja chyba tez będę sama sobie uroczystość szykować!
Mm_ajka
OdpowiedzUsuńKaś
peggykombinera
enchocolatte:
DZIEWCZYNY!!!!
Dziękuję za wszystkie życzenia :)
A torciki są naprawdę pyszne :)
Sto lat, Kaju! Spełnienia marzeń i mnóstwa ciepła.
OdpowiedzUsuńA ja widziałam i nawet osobiście znam. Nawet taką piętnastoletnią, która upiekła tort Mamie na urodziny. A jako szesnastolatka planuje piec torty na wszelkie możliwe rodzinne okazje. ;))
Fajny pomysł z tymi indywidualnymi porcjami!
Pozdrawiam Was! :)
Najlepszego w takim razie. Cudny pomysł na tort.
OdpowiedzUsuńPrzesliczne - juz wiem, do kogo sie zglosic, kiedy bede szukala tortu na swoje urodziny ;)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego!
ale urocze!
OdpowiedzUsuństraszliwie mi się podobają.
taki ekspresowy pomysł na uroczą, romantyczną słodycz. i jakie łatwe.
bomba!
Zayton:
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za życzenia.
Wiesz pieczenie dla kogoś by zrobić komuś niespodziankę to co innego
niż piec sobie samemu. Nie ma żdnej niespodzianki, czekania jaki smak
bedzie miał tort albo co przygotuje ci mama, na co można liczyć :) :)
Ale super, że nie jestem sama która przygotowuje torty :)
kabamagia:
również dziękuję za życzenia
Maggie:
Sądzę że sama upieczesz równie śliczny i smaczny tort. dziękuję :)
Karmel-itka
naprawdę łatwe i szybkie, ale za to jakie smaczne :) dziękuję!
Mając lat 14 już robiłam torty:) Ale.. co prawda to prawda, mało jest takich osóbek.
OdpowiedzUsuńSto lat:******
Wszystkiego napiękniejszego i najsmaczniejszego na świecie:)
OdpowiedzUsuńOlciaky vel Olcik
OdpowiedzUsuńI z takich ludzi powinno brać się przykład :)
sorriso
Bardzo DZIĘKUJĘ! :)
I ja się przyłączam do skromnego grona nastolatek przyrządzających torty na własne urodziny ;).
OdpowiedzUsuńSkładanie tak spóźnionych życzeń chyba nie ma sensu, ale mam nadzieję, że część marzeń się spełniła, albo jest choćby w fazie realizacji ;).
Sama przymierzam się do zrobienia swojej urodzinowej słodkości, ale jak zwykle pojawia się mój odwieczny problem: co to ma być. I chyba też skuszę się na jakąś wersję mini... ;).
kyrie irving
OdpowiedzUsuńbape hoodie
off white clothing
nike dunks
hermes bag