8 lutego 2011

KREWETKI Z BOCZKIEM


„ Grecka bogini miłości Afrodyta, gdy chciała swoje romanse uczynić bardziej ekscytującymi, sięgała po potrawy ze stworzeń zamieszkujących morskie głębiny. Siły do miłosnych igraszek zyskiwała zaś – podobnie jak inni mieszkańcy Olimpu – delektując się ambrozją – potrawą z kaszy jaglanej i miodu. To właśnie od imienia bogini potrawy zaostrzające apetyt na seks nazwano afrodyzjakami.” 

Bardzo lubimy krewetki, dlatego często goszczą na naszym stole. Owinięte cieniutkim plastrem boczku, który po usmażeniu jest chrupiący. Nadaje krewetkom dodatkowego smaku.
Proponujemy aby gotowe krewetki posypać natką pietruszki, która idealnie nadaje się do tego dania.
Przed zjedzeniem każdą krewetkę maczamy w ostrym sosie. Bardzo szybko znikają z talerza... 






Składniki: 


- 20 mrożonych krewetek średnich
- 20 cienkich plasterków wędzonego boczku
- sproszkowana ostra papryka
- cytryna
- sól morska

Sos: 
- keczup
- chrzan
- tabasco
- sól
- sok z cytryny


Przygotowanie: 

1. Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie. Bardzo dokładnie osuszyć.

2. Na osuszone krewetki nawijać plastry boczku i spinać wykałaczką. Można również zwinąć ciasno boczek w rulon i włożyć go w rogalikowe wgłębienie krewetki.

3. Gotowe krewetki skropić świeżym sokiem z cytryny, oprószyć papryką. Piec po 3 minuty z każdej strony, w trakcie smażenia posypać solą morską.


Sos: 
1. Wszystkie składniki wymieszać. Podawać do krewetek.







12 komentarzy:

  1. Wygląda to ciekawie. Nie jadłam dotąd krewetek w boczku, ale wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. w takiej wersji chętnie bym się przekonała do krewetek.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam krewetki, taką wersję na pewno przetestuję

    OdpowiedzUsuń
  4. tez bym takich pojadla:) bardzo apetyczne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. boczek jest. krewetki jeszcze nie.. ale będą:)Podsumowując: to coś dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawa jestem, jak smakują takie krewetki w boczkowym potrzasku ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Ag Pe
    wyglądają i są apetyczne :)

    Szana
    o tak, dla nas również :)

    asieja
    o tak z pewnością, niejedna osoba, pod tą postacią się przekonała :)

    Kaś
    Super!!

    aga
    chyba nic nie stoi na przeszkodzie :)

    Izka
    w takim razie życzymy smacznego :)

    Karmel-itka.
    yhm krewetki w chrupiącym boczku, posypa pietruszką, smażonym boczkiem i maczane w sosie... niebo w gębie :)

    chantel
    dziękujemy!!

    OdpowiedzUsuń
  8. interesujące. a smażyć je trzeba w głębokim czy niezbyt tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Samażyłyśmy na patelni, w niezbyt dużej ilości oliwy z oliwek. Można również upiec na grilu, smarując go wcześniej oliwą :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...