29 stycznia 2011

LASAGNE


Jedna z najbardziej znanych włoskich potraw.

Płaty gotowego makaronu, przekładane masą jajeczno serową oraz porami, pieczarkami i boczkiem. Niesamowicie aromatyczna, lekka i smaczna lasagne. Nie znajdziecie tu pomidorów ani mielonego mięsa. A sos zamiast być czerwony jest całkowicie jasny.

Makaron gotowy kupiony proponujemy, przed wyłożeniem w naczyniu żaroodpornym, lekko podgotować. A zamiast pieczarek i pora, można wykorzystać inne warzywa lub mięso. 







Składniki: 


- ok 15 płatów lasagne
- 20g wędzonego boczku
- 2 pory
- 500g pieczarek
- 150g śmietanki kremówki
- 350 ml mleka
- 200g parmezanu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 4 gałązki tymianku
- sól i pieprz do smaku



Przygotowanie: 

1. Oczyszczone pory, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Następnie dodać do niego pokrojone pieczarki i smażyć przez 5 minut. Dodać plasterki pora, smażyć 3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Mleko wymieszać ze śmietaną, jajkami i mąką ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tymianek posiekać i razem z tartym na tarce parmezanem (odłożyć 2 łyżki), dodać do masy jajecznej.

3. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Naczynie żaroodporne, najlepiej prostokątne, wysmarować tłuszczem. Do formy wylać najpierw trochę masy jajecznej. Rozłożyć płaty lasagne, następnie mieszankę z porów, pieczarek i boczku. Polać masą jajeczną. Powtarzać czynność na przemian, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Na wierzchu ułożyć płaty lasagne zalać masą jajeczną i posypać pozostałym parmezanem.

4. Piec ok 45 minut.











11 komentarzy:

  1. Nie ma jak lasagne - podoba mi sie wasza zmodyfikowana lekko wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na tych zdjęciach wygląda nieziemsko apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam lasagne ale takiej jeszcze nie jadłam... może jutro wykonam ??? pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł na sos! Ja zawsze klasycznie z beszamelem ale na pewno spróbuję Waszego sosu śmietanowego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję taką wariację; ostatnio ciągle gościła u nas czerwona, tradycyjna lazania. Ta jednak zdaje się być naprawdę przepyszną odmianą! :)

    Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam z każdą zawartością, każdym sosem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja do lazanii to mam stosunek jak Garfield :D Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. ach jak ja kocham lasagne! w mojej wersji jest jednak brokuł i szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jadłam raz domową lasagne.. była pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...