Strony

15 kwietnia 2013

SAŁATKA Z KUSKUSEM, AWOKADO I GRANATEM


Aromatyczne i bardzo smaczne danie. Doprawiony natką pietruszki i chili natką kuskus, z dodatkiem awokado, kurczaka i granatu. Zamiast kurczaka możecie użyć sera feta lub jak ktoś woli sera koziego. Do smaku można również dodać zrumienione pestki słonecznika. 

Awokado zawsze musi być dojrzałe (czyli miękkie pod skórką) i całe zielone, bez brązowych przebarwień. Można kupić je wcześniej, zawinąć w papier i odłożyć na 2 – 3 dni. Po tym czasie dojrzeje i będzie wtedy najsmaczniejsze. Pamiętaj, że po pokrojeniu lub rozdrobnieniu widelcem, skrapiamy je sokiem z cytryny (aby nie straciło swojego koloru), następnie posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane możemy jeść na cieście francuskim i gofrach lub przygotować chłodnik z dodatkiem awokado.



Zaletą kaszy kuskus są jej walory żywieniowe: łatwość przyswajania przez organizm. Występujące w niej węglowodany są dobrym źródłem energii. Charakteryzuje się bardzo niewielką ilością tłuszczu. Jest źródłem białka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki. 









Składniki: 


- 1 szklanka kaszy kuskus Sante
- 1 owoc granatu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 awokado
- ½ limonki
- 1 małe chili
- 1 filet z kurczaka
- świeży imbir do smaku
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżka oliwy z czosnkiem
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka miodu



Przygotowanie:



1. Kaszę kuskus wsypać do miski, zalać wrzącą wodą 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawić na kilka minut aż kasza wchłonie cały płyn, następnie wymieszać widelcem z posiekaną natką pietruszki. Dodać sok ze świeżo wyciśniętej limonki, pokrojone w plastry awokado, posiekane chili i owoce granatu.

2. Pierś z kurczaka smażymy na oliwie z czosnkiem. Kroimy w plastry lub kostkę. Dodajemy do kaszy.

3. Oliwę mieszamy z miodem, dodajemy sól i pieprz. Polewamy kaszę.

4. Podajemy udekorowaną rzeżuchą, kiełkami lub natką pietruszki.





1 komentarz:

  1. Hej wpadłem na twojego bloga bo być może chcesz się dowiedzieć jak wpłacić podatek do urzędu skarbowego? Jeśli tak to zapraszam na moją stronę.

    OdpowiedzUsuń