Kapusta zapiekana ze śmietaną, serem i pieczarkami to delikatne a jednak sycące danie. Jeżeli wolicie dania mięsne, proponujemy dodać np. filety z kurczaka.
- 1 mała lub średnia główka kapusty
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 1 szklanka startego żółtego sera
- około 200 g pieczarek
- ¾ szklanki śmietany
- pęczek koperku
Przygotowanie:
1. Kapustę podzielić na 4 części, tak by nie uszkodzić rdzenia co pozwoli kapuście podczas gotowania się nie rozlecieć. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i gotować przez około 15 minut.
2. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem.
3. Na patelnię wlać śmietanę, wsypać ser i startą gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem do smaku. Chwilę podgrzać tak aby ser lekko się rozpuścił.
4. Ugotowaną kapustę odsączyć dokładnie, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać plasterkami pieczarek i zalać śmietaną z serem.
5. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15-30 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Bardzo ciekawy przepis i wspaniałe zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDzięki temu wpisowi przypomniałam sobie o wielkiej głowie kapusty i zaczęłam robić dwudniowy bigos :)
OdpowiedzUsuńZ drugiej połowy może zrobię taką zapiekankę??
Wygląda pysznie!
zaciekawiła mnie nazwa.. bo jak to.. kapusta i ser? a jak tutaj przyszłam to znalazłam takie pyszne danie!
OdpowiedzUsuńDziewczyny, jesteście wspaniałe! Gratuluje pomysłu tworzenia wspólnego bloga. Gratuluje pomysłów kulinarnych! Moja córka ma 4 lata i nie ograniczam jej poczynań w kuchni do mieszania ciasta i wyciskania ciasteczek świątecznych. Wierzę, że to kiedyś zaowocuje:)
OdpowiedzUsuńDZIĘĸI WIELKIE!
a jutro na obiad robię Waszą zupę brokułową i zapiekaną kapustę z pieczarkami i śmietaną:)
Zniewalajace zdjecia :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kapustę, a bigos mi się przejadł (Polko!).
OdpowiedzUsuń:)
z chęcią przetestuję Wasz wynalazek. Prezentuje się niesamowicie!
mniam!!!! pyszne!
OdpowiedzUsuń