Kasza jaglana, szkoda że tak rzadko jadana, z dodatkiem świeżego, zblanszowanego szpinaku. Z dodatkiem soczystego kiwi i kremowego sera camembert. Zapewniamy, że będzie Wam smakować. Idealna na zbliżające się ciepłe dni :-)
Składniki:
- 150 g kaszy jaglanej
- 200 g szpinaku lub spory pęczek świeżego
- 5 ząbków czosnku
- 2 kiwi
- 125 g sera camembert
- ok. 100 g oliwek czarnych
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sos do polania:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
1. Kaszę wsypać na sitko, opłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem. Opłukaną kaszę wrzucić do wrzącej wody (1 szklanka kaszy – 2 szklanki wody). Posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż zostanie wchłonięta cała woda. Od czasu d czasu mieszając.
2. Szpinak opłukać, oderwać twarde łodyżki i poszatkować. Czosnek obrać i posiekać. Szpinak włożyć na patelnię, dodać czosnek, oprószyć solą i pieprzem. Mieszając smażyć 1-2 minuty, aż szpinak zwiędnie.
3. Oliwki odcedzić i przekroić na połówki.
4. Kiwi obrać i pokroić na większe kawałki.
5. Do miski wsypać ugotowaną kaszę, przy pomocy widelca rozdrobnić. Dodać oliwki, kiwi, pokrojony w kostkę ser camembert i podsmażony szpinak.
6. Całość polać przygotowanym sosem z oliwy, miodu i cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.
Gram w zielone :) A sos idealnie dopełnia sałatkowe smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, jak jakas bomba witaminowa ;))
OdpowiedzUsuńiście zaskakujące połączenie smaków. Jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńkasz + kiwi? ciekawe....
OdpowiedzUsuńwszystkie składniki uwielbiam, wiec pewnie wypróbuję!
:))
Niespotykane połączenie składników - jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Przepysznie się prezentuje! Jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej... ;)
OdpowiedzUsuńo jakie ladne zielon jedzonko:) fajne polaczenie smakow:)
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujące połączenie smaków..podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, i fajny nowy bannerek!
OdpowiedzUsuńbrzmi super! do wypróbowania. tym bardziej, że lada dzień nie będzie łatwo o dobre kiwi - przynajmniej tak mi się wydaje, bo ja kiwi jadam tylko zimą:)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda! Musze zrobić, bo ja z tych co wszystkie kasze bardzo, bardzo lubią:)
OdpowiedzUsuńUściski Dziewczyny:)
O tak to prawda chyba jest to bomba witaminowa :-)
OdpowiedzUsuńSzukałyśmy przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej i... niestety jest ich b. mało a większość na słodko.
Połączenie tych wszystkich składników zaskakuje ale pozytywnie :-)
pozdrawiamy Was!
supreme outlet
OdpowiedzUsuńsupreme clothing
curry 6
kyrie 5
yeezy boost
hermes bag
jordan retro
balenciaga shoes
curry 6
supreme new york