11 kwietnia 2011

KASZA JAGLANA ZE SZPINAKIEM, KIWI I OLIWKAMI


Ciekawa propozycja z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Jako sałatka, przekąska wyśmienicie nadaje się o tej porze na pikniki lub przyjęcie. Bez problemu można ją przygotować wcześniej. Zapakowana w pojemnik lub pojemniki nie straci na swym wyglądzie.

Kasza jaglana, szkoda że tak rzadko jadana, z dodatkiem świeżego, zblanszowanego szpinaku. Z dodatkiem soczystego kiwi i kremowego sera camembert. Zapewniamy, że będzie Wam smakować. Idealna na zbliżające się ciepłe dni :-) 










Składniki: 
- 150 g kaszy jaglanej
- 200 g szpinaku lub spory pęczek świeżego
- 5 ząbków czosnku
- 2 kiwi
- 125 g sera camembert
- ok. 100 g oliwek czarnych
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz


sos do polania: 
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu


Przygotowanie: 
1. Kaszę wsypać na sitko, opłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem. Opłukaną kaszę wrzucić do wrzącej wody (1 szklanka kaszy – 2 szklanki wody). Posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż zostanie wchłonięta cała woda. Od czasu d czasu mieszając.

2. Szpinak opłukać, oderwać twarde łodyżki i poszatkować. Czosnek obrać i posiekać. Szpinak włożyć na patelnię, dodać czosnek, oprószyć solą i pieprzem. Mieszając smażyć 1-2 minuty, aż szpinak zwiędnie.

3. Oliwki odcedzić i przekroić na połówki.

4. Kiwi obrać i pokroić na większe kawałki.

5. Do miski wsypać ugotowaną kaszę, przy pomocy widelca rozdrobnić. Dodać oliwki, kiwi, pokrojony w kostkę ser camembert i podsmażony szpinak.

6. Całość polać przygotowanym sosem z oliwy, miodu i cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.








12 komentarzy:

  1. Gram w zielone :) A sos idealnie dopełnia sałatkowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie, jak jakas bomba witaminowa ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. iście zaskakujące połączenie smaków. Jestem ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń
  4. kasz + kiwi? ciekawe....

    wszystkie składniki uwielbiam, wiec pewnie wypróbuję!

    :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Niespotykane połączenie składników - jestem bardzo ciekawa smaku :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie się prezentuje! Jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. o jakie ladne zielon jedzonko:) fajne polaczenie smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo intrygujące połączenie smaków..podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajny przepis, i fajny nowy bannerek!

    OdpowiedzUsuń
  10. brzmi super! do wypróbowania. tym bardziej, że lada dzień nie będzie łatwo o dobre kiwi - przynajmniej tak mi się wydaje, bo ja kiwi jadam tylko zimą:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudnie wygląda! Musze zrobić, bo ja z tych co wszystkie kasze bardzo, bardzo lubią:)
    Uściski Dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak to prawda chyba jest to bomba witaminowa :-)
    Szukałyśmy przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej i... niestety jest ich b. mało a większość na słodko.
    Połączenie tych wszystkich składników zaskakuje ale pozytywnie :-)
    pozdrawiamy Was!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...