Cieńka, prosta, szybka, tania i smaczna pizza. Troche uboga w dodatki ale jaka aptyczna. nie można tylko doprowadzić do wysuszenia ciasta lub do zbyt mocnego przypieczenia, ponieważ pizza bedzie twarda lub chrupiąca a lepsza jest mięka i jędrna :) Podana na kolacje dla dwojga przy świecach lub na obiad dla rodziny, do każdej sytuacji bedzie pasować :)
ciasto:
- 600g mąka
- 300 ml letniej wody
- 50g drożdże
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli (można dodać więcej)
wierzch:
- 300 ml letniej wody
- 50g drożdże
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli (można dodać więcej)
wierzch:
-przecier pomidorowy
-ser
-majeranek
-oregano
-sól i pieprz
Przygotowanie:
-ser
-majeranek
-oregano
-sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Do miski wsypać mąkę. Zrobić w niej dołek do którego wsypać pokruszone drożdże, posypać je cukrem i polać dwiema łyżkami ciepłej wody.
2. Miskę przykryć ścierką i odstawić na ok. 30 minut.
3. Następnie dodać sól, wodę, oliwę i wyrobić ciasto aż stanie się elastyczne.
4. Na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować cieńko ciasto i przełożyć na posmarowaną oliwą blachę.
5. Całe ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać wszystkimi przyprawami. Następnie posypać całość startym serem.
6. Blachę włożyć do nagrzanego na 200 piekarnika na 20-30 minut.
ale smakowite zdjecia:) juz mi slinka cieknie na taka pizze:)
OdpowiedzUsuńWygląda "pysznościowo". Cienka, prawdziwa włoska, taka, jaką lubię.
OdpowiedzUsuńA ja właśnie zagniotłam ciasto na pizzę:) I podpatrzę od Was te zwijane brzegi świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Cudowna pizza! I tak gustownie zawinięta na brzegach...
OdpowiedzUsuńLubię taką pizzę "bez niczego"
OdpowiedzUsuńI muszę ten pietruszkowy sos sprawdzić bo widzę że jest dodawany do wszystkiego:)
Taka właśnie lubie najbardziej, z niewielką ilością dodatków i na cienkim cieście, pycha!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale! ja też taką lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńaga:
OdpowiedzUsuńwierze, przeglądając te wstawione posty ślinka również nam leci :)
Kubełek Smakowy:
taka prawdziwa Włoska to chyba nie, ale równie dobra.
KUCHARNIA, Anna-Maria:
z tymi zawijasami to przez przypadek, ciasto zostało rozwałkowane większe od blachy wiec z tymi wystającymi kawałkami ciasta było trzeba coś zrobić :)
Zaytoon:
tak jak wspomniałam we wcześniejszej odpowiedzi, te gustowne zawinięcia na brzegach to czysty przypadek :)
li:
tak pizza "bez niczego" ale jaka smaczna :)
Ten sos pietruszkowy jest dobry nawet z chlebem i serem :
Mm_ajka:
my jemy różne czasami cienkie a czasami grube, ale każda nam smakuje :)
Zdjęcie takie, że z miejsca mogłabym się wgryźć. A pizza to już klasyka! Chyba nie ma osoby , która by jej nie lubiła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
kd 13
OdpowiedzUsuńyeezy
longchamp bags
yeezy boost 350 v2
golden goose
yeezy boost 380
yeezy shoes
goyard
moncler
hermes