9 lutego 2011

PIZZA MARGHERITA


Cieńka, prosta, szybka, tania i smaczna pizza. Troche uboga w dodatki ale jaka aptyczna. nie można tylko doprowadzić do wysuszenia ciasta lub do zbyt mocnego przypieczenia, ponieważ pizza bedzie twarda lub chrupiąca a lepsza jest mięka i jędrna :) Podana na kolacje dla dwojga przy świecach lub na obiad dla rodziny, do każdej sytuacji bedzie pasować :)








Składniki:


ciasto:
- 600g mąka
- 300 ml letniej wody
- 50g drożdże
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli (można dodać więcej)


wierzch:
-przecier pomidorowy
-ser
-majeranek
-oregano
-sól i pieprz


Przygotowanie:

1. Do miski wsypać mąkę. Zrobić w niej dołek do którego wsypać pokruszone drożdże, posypać je cukrem i polać dwiema łyżkami ciepłej wody.

2. Miskę przykryć ścierką i odstawić na ok. 30 minut.

3. Następnie dodać sól, wodę, oliwę i wyrobić ciasto aż stanie się elastyczne.

4. Na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować cieńko ciasto i przełożyć na posmarowaną oliwą blachę.

5. Całe ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać wszystkimi przyprawami. Następnie posypać całość startym serem.

6. Blachę włożyć do nagrzanego na 200 piekarnika na 20-30 minut.












9 komentarzy:

  1. ale smakowite zdjecia:) juz mi slinka cieknie na taka pizze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda "pysznościowo". Cienka, prawdziwa włoska, taka, jaką lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie zagniotłam ciasto na pizzę:) I podpatrzę od Was te zwijane brzegi świetny pomysł!
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna pizza! I tak gustownie zawinięta na brzegach...

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię taką pizzę "bez niczego"
    I muszę ten pietruszkowy sos sprawdzić bo widzę że jest dodawany do wszystkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka właśnie lubie najbardziej, z niewielką ilością dodatków i na cienkim cieście, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda wspaniale! ja też taką lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  8. aga:
    wierze, przeglądając te wstawione posty ślinka również nam leci :)

    Kubełek Smakowy:
    taka prawdziwa Włoska to chyba nie, ale równie dobra.

    KUCHARNIA, Anna-Maria:
    z tymi zawijasami to przez przypadek, ciasto zostało rozwałkowane większe od blachy wiec z tymi wystającymi kawałkami ciasta było trzeba coś zrobić :)

    Zaytoon:
    tak jak wspomniałam we wcześniejszej odpowiedzi, te gustowne zawinięcia na brzegach to czysty przypadek :)

    li:
    tak pizza "bez niczego" ale jaka smaczna :)
    Ten sos pietruszkowy jest dobry nawet z chlebem i serem :

    Mm_ajka:
    my jemy różne czasami cienkie a czasami grube, ale każda nam smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdjęcie takie, że z miejsca mogłabym się wgryźć. A pizza to już klasyka! Chyba nie ma osoby , która by jej nie lubiła.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...