Strony
▼
8 kwietnia 2013
CHLEB WIEJSKI BURACZANY
Przyszedł ten czas, tak długo oczekiwany. Kiedy o poranku witają nas promyki słońca. Nareszcie! Czuć w powietrzu wiosnę. Jest to czas, kiedy słońce pokazuje nam ile pracy nas czeka, aby mieszkanie odświeżyć po długiej zimie.
My wiosnę witamy z firmą SANTE. Idealny czas aby zadbać również o siebie. Odświeżyć i oczyścić od wewnątrz.
Zaczynamy wiosenne porządki, które dla nas oznaczają mnóstwo i jeszcze więcej pracy.
Dzisiejszy przepis z nutą i kolorem buraczanym.
W trakcie przygotowywania chleba zachwycił nas jego kolor.
A po upieczeniu, smak.
Dodatkowo wzbogacony został o żytnie otręby, które są bogatym źródłem błonnika pokarmowego.
Czas oczekiwania jest długi, ale warto spróbować choć raz.
Od firmy SANTE otrzymałyśmy paczkę z produktami, które z chęcią wykorzystamy w naszej kuchni. Bardzo dziękujemy za wszystkie produkty, które się w niej znalazły. Efektami kulinarnymi z wykorzystaniem produktów Sante będziemy się z Wami dzielić na bieżąco.
Do wykorzystania mamy m.in. granolę, musli, soję, soczewicę. Samo zdrowie :-)
Jeżeli jeszcze nie wzięliście udziału w loterii Sante, to serdecznie zapraszamy - do wygrania ciekawe nagrody :)
A tym czasem zapraszamy Was do polubienia Sante na Facebooku!!
Składniki:
- 500 g mąki chlebowej
- 125 g mąki żytniej
- 125 g otrębów żytnich (Sante)
- 1 łyżka soli
- 2 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 1 średni burak
- około 500 ml ciepłej wody
- olej rzepakowy (do natłuszczenia miski)
Przygotowanie:
1. Buraka zawijamy w srebrną folię i wstawiamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Następnie obieramy, kroimy i miksujemy na jednolity mus.
2. W dużej misce łączymy 160 g mąki chlebowej, mąkę żytnią, otręby, mus buraczany, sól i drożdże. Dodajemy stopniowo ciepłą wodę i dobrze mieszamy. Dodajemy stopniowo pozostałą część mąki aby uzyskać miękkie ciasto o zwartej konsystencji.
3. Wyrabiamy ciasto około 10 minut, w razie potrzeby dodając więcej mąki, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę i wkładamy do natłuszczonej miski, obracając kilka razy, by cała powierzchnia masy pokryła się olejem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
4. Ciasto wykładamy na stolnicę, oprószoną mąka. Rozwałkowujemy i zagniatamy około 1 minuty. Formujemy kulę i wkładamy z powrotem do natłuszczonej miski, obracajac kilka razy aby powierzchnia ciasta pokryła się olejem. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
6. Chleb przekładamy na blach wyłożoną papierem formując z ciasta bochenek. Oprószamy mąką, nożem wykonujemy 3 głębokie poprzeczne nacięcia równolegle do siebie. Wnętrze piekarnika spryskujemy wodą ze spryskiwacza. Pieczemy około 35 minut, aż będzie chrupiący a pukając w spód chleba wyda głuchy odgłos. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego!
aga
Ale ma kolor!.
OdpowiedzUsuńI zdjęcia piękne;)
Super! :)
OdpowiedzUsuńmiło Was znowu zobaczyć :) martwiłam się...
OdpowiedzUsuńpiękny chleb a buraki uwielbiam więc go pewnie upiekę :)
Wreszcie jakieś przepisy bo się stęskniłam! A chleb na bank robię w weekend! Ge-nia-lny!
OdpowiedzUsuń