Strony
▼
17 maja 2012
GOFRY Z SAŁATKĄ
Co jakiś czas, wyciągamy naszą starą i dużą gofrownicę, przygotowujemy ciasto ze starego przepisu i zajadamy się goframi z bitą śmietaną i owocami. Zawsze wychodzą takie same, na początku chrupiące po dłuższej chwili miękkie i lekko klapnięte.
Tym razem postanowiłyśmy poszukać innego przepisu, z nadzieją że uda nam się zrobić gofry "idealne". Tak trafiłyśmy na przepis na najlepsze gofry, postanowiłyśmy sprawdzić czy faktycznie są najlepsze :-)
Tak, są najlepsze i zachęcamy Was do wypróbowania tego przepisu. Nie oklapły, a o to nam chodziło, z wierzchu chrupiące w środku mięciutkie.
Nasze gofry są bez cukru, ponieważ podałyśmy je z sałatką z dodatkiem awokado, z roszponką i jakiem.
Jeżeli macie ochotę na gofry z owocami, dodajcie do ciasta 20 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego w pierwszym punkcie przygotowania ciasta.
Wyciągajcie gofrownice! :-)
Ciasto na gofry
Składniki:
- 420 g mąki tortowej
- 5 g drożdży świeżych
- 180 ml wody
- 300 ml mleka
- ½ łyżeczki soli
- 115 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
Przygotowanie:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać rozkruszone drożdże i sól, dokładnie wymieszać.
2. Masło rozpuścić w gorącej wodzie, gdy się rozpuści dodać mleko.
4. Miksując, do mąki wlać powoli mleko z wodą i masłem.
5. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać 2 krople soku z cytryny i ubić.
7. Do masy dodać roztrzepane żółtka, następnie ubite białka. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
8. Odstawić na 30-40 minut, by ciasto odpoczęło.
9. Rozgrzać gofrownicę. Nakładać po 1,5 łyżce ciasta (ilość nakładanego ciasta zależy od wielkości gofrownicy), smażyć do zezłocenia.
Sałatka
Składniki:
- 2 awokado
- 1 mały świeży ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sok z połowy cytryny
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- roszponka
- sól morska i biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Awokado przepołowić wzdłuż na pół. Nożem ponacinać awokado w kratkę (nie uszkadzając skórki) i za pomocą łyżki wydrążyć środek. Wymieszać w misce z sokiem z cytryny.
2. Ogórek i rzodkiewki umyć, pokroić w plastry.Szczypiorek posiekać. Wsypać do awokado.
3. Wszystko razem wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
4. Podawać z goframi, roszponką i ćwiartkami jajka.
Dosyć oryginalne połączenie gofrów z sałatą
OdpowiedzUsuńDo tej pory, widziałyśmy tylko gofry ze słodkimi dodatkami. Ten zestaw smakuje równie wyśmienicie :-)
Usuńha! to ci niespodzianka, takie połączenie!
OdpowiedzUsuńale za to jak smakuje :-)
UsuńGofry na wytrawnie? Czemu nie ;) Wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńWarto spróbować gofrów w tym zestawie. Gofry wykwintne :-)
UsuńNa pewno są bardzo oryginalne z tymi jajami !!! :D
OdpowiedzUsuńJajka można pominąć, jeśli ktoś za nimi nie przepada. I zjeść np z samym awokado.
Usuńwow!ale super pomysł! nigdy bym nie pomyslala o takim połączeniu:)
OdpowiedzUsuńZastanawiamy si,ę z jakimi dodatkami jeszcze można połączyć gofry w wersji wykwintnej :-)
UsuńO! Gofry! Nie pamietam kiedy je ostatnio jadlam - chyba bylo to pare lat temu na wakacjach w Zakopcu, klasycznie z bita smietana i czarnymi jagodami. Mniamusne! :)))
OdpowiedzUsuńAle przyznam szczerze, ze ta Wasza wersja wytrawna bardzo mnie zaintrygowala. I wierze na slowo, ze sa pycha!:)
Zastanawiacie sie nad innymi dodatkami? A co byscie powiedzialy na koktajl z krewetek w rozowym sosie na salacie lodowej?;)
supreme shirts
OdpowiedzUsuńjordan 1 off white
kyrie 5 spongebob
supreme hoodie
golden goose
off-white
longchamp outlet
curry 7 shoes
yeezys
kyrie 6
supreme
OdpowiedzUsuńfear of god clothing
kyrie 8
kobe
gap yeezy
jordan shoes
off white hoodie
jordan shoes
kyrie 7 shoes
kyrie 6